2012'den sonra Türk hükümeti İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye'yi kapsayacak yeni bir kentsel dönüşüm planlamaya başladı ve fikir buradan doğdu. Türkiye'de deprem sigortası
Türkiye emlak depreme karşı güvenlidir
2012'den sonra, Türk devleti deprem tehlikesi olmayan tüm binaları yıkmayı ve modern koşullara göre yeniden inşa etmeyi taahhüt ederken, inşaat şirketlerini de zorunlu kılarken, Türk hükümeti başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye'yi kapsayan yeni bir sivil dönüşüm planlamaya başladı. özel sektör üzerinde tatbikat yaparak sismik güvenlik şartlarını yerine getirmek. Türk hükümeti, Türkiye'deki tüm binaları depreme dayanıklılık açısından kapsamlı bir şekilde inceledi. Türk hükümeti tüm bu gereklilikleri organize etmiş, yasal çerçeveler sağlamış ve her eyalet için ayrı ayrı ayrıntılı yürütme yönetmelikleri çıkarmıştır.
Devletin bu alandaki uygulamaları son yıllarda zorunlu hale gelen deprem sigortası (DASK) konusunda da kendini göstermiştir. Türkiye'deki deprem sigortası poliçesi ise Türkiye'nin seviyesinde bir değil. Bu işlem için kağıtlar.
Türkiye'de deprem sigortası nedir?
Türkiye'de deprem sigortası veya dask Türk dilinde bilindiği gibi, deprem nedeniyle çıkan yangınlar ve benzeri depremler nedeniyle meydana gelen doğal afetler için sigorta nedir; Bu sigorta türü 2007'den sonra uygulanmaya başlandı, çünkü bu sigorta devlet tarafından onaylanmış özel şirketler tarafından yapılıyor ve bu sigorta, bu şirketlere her yıl ödenen belirli meblağlar karşılığında, kriterler dikkate alınarak yapılıyor. Binanın yaşı ve dairenin alanı belirlenirken bu tutarlar ve bir deprem olduğunda depremden etkilenen kişiye 200.000 Türk Lirası tutarında bir miktar ödenmekte olup, bu miktar depremin meydana gelmesi durumunda daha yüksek olabilmektedir. sigortalı bina tamamen yıkılmış olup, sigorta sözleşmesinde belirtilmek şartıyla tazmin edilen tutarın 200.000 lirayı geçmesi mümkündür.
Türkiye'de deprem sigortasının amacı nedir?
Türkiye'de deprem sigortası aşağıdakilere katkıda bulunur:
Türkiye'deki tüm konutları depreme karşı sigortalı hale getirmek.
Bir vatandaşın deprem sonucu zarar görmesi durumunda uğrayabileceği maddi zararın karşılanmasına ortak olun.
Deprem sonucunda devletin taşıyacağı yüklerin azaltılması ve acil durumlar için kalıcı bir fon oluşturulması.
Türkiye'deki binaların depreme dayanıklı hale getirilmesine katkıda bulunmak.
Sigorta konusuna ve önemine ilişkin genel toplumsal farkındalığı artırmak.
Türkiye'de binanın hangi bölümleri deprem sigortası kapsamındadır?
Türkiye'de deprem sigortası, bina temellerini, ana duvarları, bölme duvarlarını, bahçe duvarlarını, istinat duvarlarını, tavanları ve döşemeleri, merdivenleri ve otomatik asansörleri, çatı pencerelerini, koridorları, çatıları, bacaları ve binanın üst kısmındaki tamamlayıcı parçaları kapsar.
Türkiye'de deprem sigortası neleri kapsamaz?
enkaz kaldırma maliyetleri.
kar kayıpları.
İşsizlik.
Kiralamayı .
Ev/alternatif işyeri giderleri.
Hasar nedeniyle ev sahibinin üstlenebileceği mali sorumluluklar.
Her türlü eşya, mobilya .
Fiziksel hasar ve ölümler.
Manevi zararlar.
Bir depremin neden olduğu yangın, tsunami veya toprak kaymasının neden olduğu hasar.
Depremin binada oluşturduğu hasar ve binadaki bir arıza veya eksiklikten kaynaklanır.
ما هي الأبنية المشمولة ضمن تأمين الزلازل في تركيا داســـك ؟
Doğal afetlere karşı sigorta için 6035 sayılı Kanuna göre Türkiye'de deprem sigortası kapsamına giren binalardır. Kısaca, tapu siciline kayıtlı meskenler ile bunların içinde yer aldığı iş yeri ve ofisler, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa tabi bağımsız taşınmaz bölümleri, devletin doğal sebeplerle yaptırdığı veya hibe ettiği konutlardır. afetler, kat irtifakı kategorisindeki binalar ve Tapu Departmanında türü belirtilmeyen, ancak yukarıda belirtilen iki yasanın gereklerini yerine getiren henüz bina tanımına girmemiş binalar.
Türkiye'de deprem sigortası kapsamına girmeyen binalar
Türkiye'de deprem sigortası aşağıdaki durumlardan herhangi birini içermez
9/11/1983 tarihli ve 2946 sayılı Toplu Konut Kanununa tabi olan veya kamu hizmet binası olarak kullanılan müstakil bina ve bölümler.
Köy ve çevrelerinde yapılan binalar ile köylülerin yaptırdığı mezralar
Tüm ticari veya endüstriyel binalar.
Projesi olmayan ve mühendislik hizmeti almamış binalar.
Genel bina sistemini veya imar planını olumsuz etkileyecek şekilde değiştirilmiş veya zayıflatılmış binalar.
Mevzuata aykırı olarak inşa edilen binalar.
İlgili kamu kurumları tarafından yıkılmasına karar verilen binalar ile bakımsız, harap veya terk edilmiş, mesken kullanımına uygun olmayan binalar.
Türk hükümeti depremlerden etkilenen “Türklere ve yabancılara” tazminat ödeyecek mi?
Bir deprem meydana geldiğinde, Türk devlet kurumları ister Türk vatandaşı ister Türkiye topraklarında çeşitli milletlerden ikamet etsinler, depremden etkilenenlere yardım ve tazminat sağlamak için çeşitli önlemler almak için inisiyatif alır ve bu önlemler aşağıdaki gibidir:
Acil barınma, prefabrik evler veya geçici bir süre için çadırlarla sağlanır.
Hasarlı binalar daha sonra incelenir, sınıflandırılır ve yüksek riskli binalar tahliye edilir.
Devlet daha sonra etkilenen ailelere uygun bir daire için kira ödüyor.
Bundan sonra, etkilenenler için hızlı bir şekilde konut inşa edilir. Örneğin, 24 Ocak 2020'de meydana gelen Elazığ depreminden etkilenen ev sahipleri için Türk devleti inşaat şirketi (TOKİ) konut inşa etti ve bu konutları değerinin yarısına verdi.
İnşaat firmaları deprem durumunda yabancı yatırımcılara garanti veriyor mu?
İnşaat firmaları yasal olarak Türkiye'de depreme dayanıklı binalar inşa etmekle yükümlü olup, bu nedenle yasal yükümlülüklerini yerine getirmemeleri durumunda yatırımcıya karşı zorunludurlar. Konut binalarının çoğu, Richter ölçeğine göre 8 büyüklüğündeki depremlere dayanacak şekilde inşa edilirken, büyük binalar ve havaalanları, köprüler ve metro istasyonları gibi hayati projeler, Richter ölçeğine göre 9 büyüklüğündeki depremlere dayanacak şekilde inşa ediliyor.
Depreme dayanıklı binaların özellikleri
Aşağıda, depreme dayanıklı binaların en önemli özelliklerinden bazılarına değineceğiz.
Binanın içten ve dıştan dengesini koruyacak şekilde tasarlanması, bu amaca ulaşmak için genellikle kentleşmenin yatay planlanmasına dayanmaktadır.
Yapı toprağının, yapılaşmaya uygunluğunun derecesini gösteren ve zemin üzerine yapı sorunlarına çözüm önerileri getiren jeoteknik zemin etüt raporuna göre seçilmesi; Bu bağlamda, depreme dayanıklı bir bina için zemin tipinin sağlam olması, kırılgan ve kumlu zeminlerin hariç tutulması gerekir, çünkü zeminin kuvveti deprem anında bina sarsıntısının azaltılmasına açıkça katkıda bulunur.
Depreme dayanıklı binaları ayıran özellik, onları bir depremde dağılmayan birleşik bir birim olarak düşünme olasılığıdır ve bunun nedeni, bina derzlerinin sağlamlığı ve sismik basıncı absorbe etme yetenekleridir, bu da sonuçta sismik basıncın hafifletilmesine yol açar. şok hasarı.
Sonuç olarak, Salim Premium Real Estate Company olarak, yeni inşa edilen binalarda, olası herhangi bir zararı önlemek için yukarıda belirtilen kriterleri dikkate alarak mülk sahibi olmanızı tavsiye ederiz.